sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Rimpuile itsesi kuntoon

Let’s face it, salilla treenaaminen on hiton tylsää.

Ei toki missään nimessä hyödytöntä, mutta useimmiten jo ajatuksena niin tylsää, ettei salille tule edes lähdettyä. Samasta dilemmasta kärsii kotona tehtävät lihaskuntotreenit. Vaikka näissä oman kehon painolla olkkarin lattialla tehtävissä jumpissa on variaatioiden mahdollisuudet vain omasta mielikuvituksesta kiinni, teet silti aina sitä samaa treeniä vuodesta toiseen tai havahdut kesken vatsalihastreenin siihen, että olet sen sijaan imuroinut, syönyt pellillisen ranskalaisia, lukenut Ilkka Remeksen koko tuotannon sekä suorittanut yliopistotutkinnon.

Oma kroppani tahtoo myös olla semi-innokas kasvattamaan lihasmassaa. Yhtenä päivänä jopa hieman järkytyin kun poseerasin itse itselleni alusvaatteisillani peilin edessä (true story): Mikä mörssäri!  Suuntaan siis kaiken lihaskasvua aiheuttavan liikunnan mieluummin johonkin toiminnalliseen ja kivaan, kuin salilla punttien heilutteluun. Sen lisäksi mielestäni on paljon kivempi omistaa suorituskykyinen kroppa kuin kasvattaa kyykkäämällä valtava berberi.

Siispä ladon tiskiin nyt omat vinkit monipuolistamaan treeniä ja löytämään kropasta ihan uskomattomia lihaksia, joiden olemassaoloa et edes osannut aavistaa. 

Kiipeily: tämä ei ehkä tullut yllätyksenä. Ihan superkiva tapa vahvistaa koko kroppaa. Itse huomasin keskivartalossa ihan silmillä havaittavia muutoksia, mutta myös maastossa juoksu tuntuu nykyään täysin erilaiselta. Keskivartalon pito on noussut ihan uusiin sfääreihin ja kiipeily tarjoaa ihan loputtomat mahdollisuudet kehittyä.
Leuanvedot: tämäkään ei ehkä tullut yllätyksenä. Tämän hetken ennätys on neljä kappaletta. Viides oli ihan siinä hilkuilla, mutta usko loppui. Hemmetin simppeli ja yksinkertainen keino saada ryhtiä koko yläkroppaan. Vastaote, myötäote, ristiote… Joskus vain roikun ja vaihdan vuorotellen käsien otteita tai liikun tankoa sivusuunnassa. Siinäkin on vissi haaste, kokeile vaikka.

Tankotanssi: Tätä harrastin jo joskus muinoin, mutta se jäi. Paluuharrastajalle oli jotain jäänyt muistiin, mutta ei se ehkä ihan sulavaa ollut. Kummia mustelmia löytyy tämän jälkeen sieltä täältä, joten ennen alusvaatekuvauksia tätä ei kannata kokeilla.

Ilma-akrobatia: Ensimmäisen ilma-akrotunnin jälkeen olin kipeämpi kuin pitkiin aikoihin. Ihana tunne! Kroppa sopeutuu yllättävän nopeasti uusiin ärsykkeisiin, eikä siis ole pahitteeksi että tasaisin väliajoin kokeilee jotain uutta. Ilma-akrobatiassa aloittelija pääsi heti killumaan jättimäiseen renkaaseen, roikkuviin kankaisiin ja trapetsille. Tämä menee ehdottomasti jatkoon ja osa lihaskivuista johtuu varmasti myös siitä, että nauratti niin paljon.
Lattia-akrobatia: Erinomainen darra-aamun aktiviteetti. Not. Kuperkeikkoja joka suuntaan, kyynärpääkärrynpyöriä, olkapääkärrynpyöriä, käsilläseisontaa. Termit ei varmasti menneet oikein, mutta ei mennyt liikkeetkään.. Sillä ei kuitenkaan ole mitään väliä. Tärkeintä on kokeilla uusia asioita ja kuinka tylsää olisi jos kaikki sujuisi heti ykkösellä.

Puissa ja kallioilla kiipeily: Tämä on varmasti jotain hyvänlaatuista taantumaa, mutta on hirveän kivaa tehdä kaikkea mitä teki lapsena, mutta mikä jossain vaiheessa jäi. Eikä maksa mitään! Kokeile vaikka kesken lenkin. Jos arveluttaa että saattaisi käydä näin, kannattaa mukaan ottaa kaveri selvittämään tilannetta ohikulkijoille.

Itse yritän tehdä kaksi kertaa viikossa jotain tämmöistä rimpuilutreeniä. Se on toistaiseksi ollut kehittyville sormivoimille sopiva määrä. Sormien ja kyynärvarren lihakset ovat nimittäin yleensä ne, joista ainakin kiipeily ja roikkumishommat jää kiinni. Tai siis ei jää, koska voimat hupenevat aluksi nopeasti ja kädet tuntuvat olevan yhtä isoa kramppia. Myös kämmenten iho vaatii totuttelua. Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun suuret luulot ovat ajaneet koittamaan jotain hillitöntä hyppyä kiipeilyseinällä ja lipeävä ote on vienyt samalla niin naista kuin sormien nahatkin.

Helpointa on aina mennä kokeilemaan uusia juttuja kaverin kanssa. Silloin on joku, joka jakaa oman epävarmuuden tai kuittaa ohikulkijalle, että kaikki on ok, vaikka toinen roikkuu männyn oksassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti