torstai 24. toukokuuta 2018

Kun kisailu ei kiinnosta (eipä vissiin)

Tässä alla on teksti, jonka kirjoitin alkuvuodesta pahimpana treeni-angstihetkenä. Tämän jälkeen olen mm. kiivennyt Jättärille sata kertaa, pitänyt harjoituspäiväkirjaa, käynyt suunnistusleirillä, kilpaillut suunnistuskisoissa, avannut polkujuoksukalenterin, täyttänyt viikonloppuja kilpailuilla ja ilmoittautunut massatapahtumaan. Eli siis kyllä. Kiinnostaa kyllä. 
Se on semmoista, elämä itseni kanssa.
Tässä testaamassa Suomi-paidan vaikutusta Firmaliigassa onnistumiseen.
Ei kiinnosta ei. Aikaisempina vuosina tähän aikaan on kisakalenteria täytetty jo hamaan tulevaisuuteen. Joinain vuosina niin paljon ettei kesässä ole ollut yhtään vapaata viikonloppua. Ihan kauheaa, sanoo nykyinen Anu. Nyt viikonloput ammottavat tyhjyyttään, vaikka kesän kisakausi on jo ihan kulman takana.

Nykyinen Anu onkin selkeästi lipsahtanut enemmän fiilistelyn puolelle. Kilpaileminen on ollut kivaa ja hyvin todennäköistä on, että kilpailija-Anu herää taas tässä kevään myötä. Mutta annetaan nyt levätä rauhassa.

Kun Facebook ilmoittaa milloin kenenkin ilmoittautuneen hiihto-, polkujuoksu- ja swimrunkisoihin pitkin maailmaa, Anua ei kiinnostele. Eikä synny enää edes pientä kateutta. Ei huvita maksaa itseään kipeäksi siitä kärsimyksestä ja tuskasta, että etenee syke tapissa ja henki koristen maalia kohti, eikä ehdi nauttia matkasta. Itseasiassa ajatus letkajuoksusta tuntuu oikein kauhealta.

Vuonna 2014 oltiin swimrunkisassa Sveitsin Engadinissa. Mentiin 53 kilometriä niin laikka punaisella, ettei muistettu jälkikäteen maisemista juuri mitään. Onneksi saatiin kolmannesta sijata palkinnoksi osallistumisoikeus seuraavalle vuodelle, ja päästiin korjaamaan vääryys. Kai se on niin että toiset tykkää päästä mahdollisimman nopeasti maaliin, minä tykkään nyt olla matkalla.

Joku on joskus väittänyt, että kisoihin voi mennä myös rennolla asenteella. Ei tarvitse tavoitella voittoa tai omaa parastaan, vaan voi nauttia menosta vaikka porukassa. Ei. Pidä. Paikkaansa. Numerolappu rinnassa pakottaa suorittamaan. Massatapahtumat eivät ole saaneet minusta innokasta kilpailijaa, koska valitettavasti siellä on yleensä joku muukin. Olen katsellut monena vuotena hiihtotapahtuma Vasaloppetin lähtöä, ja jos pitäisi kuvailla minkälaista helvetissä on, niin tässä ollaan jo aika lähellä.

Kyseessä on varmaan jokin suuri eksistentiaalinen kriisitila, jossa tulee kyseenalaistettua esimerkiksi jättärin edestakaisen kapuamisen ihan vain treenin vuoksi. Osa minusta ymmärtää se kapuamisen oikein hyvin ja tietää, että sen voimalla jaksaa sitten kiivetä isompiakin mäkiä. Ja ajoittainhan se on jopa ihan hauskaakin. Iso osa kuitenkin kapinoi nyt vastaan ja kysyy että minkälainen helvetin urpo pitää olla hakeakseen elämäänsä sisältöä saman vanhan maakasan päällä kiipeillen ja teollisuusaluetta ja Malminkartanon radanvartta tuijottaen. Sama pätee oikeastaan kaikkeen treeniä treenin vuoksi toimintaan. Uintitaitoni on tiukasti jämähtänyt olemassa olevalle tasolle (tai laskenut siitä), koska hallissa uiminen vain sen vuoksi että kesällä olisi sitten paremmassa kunnossa uidakseen avovesissä, ei napostele millään tasolla.
Tässä valmistautumassa jättärin nousuun munkkikupin kanssa.
Kelloa en ole käyttänyt treeneissä pitkiin aikoihin, treenipäiväkirjan täyttämisestä puhumattakaan. Oikeastaan koko treeni-sana saa nyt aikaan kauhunväristyksiä. Kokemus kuitenkin osoittaa, että saattaa olla niin, että jo huomenna puhkun intoa ja teen treeni (*hyrrr*) –suunnitelmia hamaan tappiin asti. Mutta ei haittaa jos en tee. 

Sellaista se siis on olla kovin ailahtelevainen tavoitteidensa suhteen. Letkajuoksu ja älyttömyyksiin menevät massatapahtumat eivät sentään edelleenkään kiinnostele. Eikä treeni pelkän treenin vuoksi. Täytyyhän sen homman olla mukavaa ihan ilman niitä tavoitteitakin. On siis ihan ok muuttaa mieltään tavoitteiden tai niiden puuttumisen suhteen. Jos joku asia ei kerta kaikkiaan jaksakaan enää kiinnostsella, tee jotain muuta äläkä kärsi. Ja kun angstikauden jälkeen saat itsesi rysän päältä kiinni kiipeämässä jättäriä, ole armollinen itsellesi.

Seuraava postaus sitten varmaan käsittelee sitä kuinka kivaa on tehdä kurjia treenejä jotta on hyvässä kunnossa kun ottaa osaa Vasaloppetiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti